Mimar Sinan Hamamı - Çekmeköy

Fin Hamamı

Buhar Odası - Fin Hamamı

Fin hamamları (saunalar), kayıtlara göre MS 5. ila 8. yy'da ortaya çıkmıştır. İlk saunalar bir çukurun içine kazılmıştır. Araç-gereç ve teknoloji ilerledikçe ahşap binalar kullanılmaya başlanmıştır. Bir şöminede taş parçaları odun ateşinde ısıtırlır. Kızgın taşların üzerine su serpilir. Sauna taşların sıcak buharı ile ısıtılır.

Geleneksel Fin hamamında mayo, havlu veya peştemal pek giyilmez, çıplaklık bu toplumda tabu değildir. Aileler saunaya hep birlikte giderler. Bu eski bir gelenektir, pek çok ailenin özel saunası vardır. Kamuya açık saunalarda erkek ve kadın bölümleri ayrıdır. Saunalar cinsellikle ilgili görülmez, Fin halkı için sauna, kiliseden sonra en kutsal kabul edilen mekandır. 20. yy'ın başlarına kadar pek çok Fin kadını çocuklarını sıcak ve temiz bir ortam sayılan saunada doğurmuştur.

Saunada loş bir ışık vardır, konuşulmaz, sessizce ve rahatça oturulur. Sıcaklık genellikle 80°C ila 110°C'dir. Bazıları üzerinde yaprak bulunan huş ağacı dallarını birbirine bağlayarak 'vihta' yapar ve onunla ciltlerine hafifçe vurur. Vihtalar dükkânlarda da satılır ve buzdolabında kışın kullanmak üzere saklanabilir. Vihta kan dolaşımını hızlandırır, huş ağacı kokusunun ferahlatıcı olduğu söylenir.

Aşağıdaki Durumlarda Buhar Odasına Kesinlikle Girilmemelidir!

  • Yüksek tansiyon, astım, kalp rahatsızlığı, kan dolaşımı bozuklukları, şeker, sara ve benzeri kronik hastalıkları olanlar (bu kişiler önce doktor kontrolünden geçmelidirler).
  • Antibiyotik, sakinleştirici, uyarıcı veya metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olan ilaç kullananlar.
  • Alkol ve uyuşturucu etkisi altında bulunanlar (vücut dengesini sağlayamaz mermerde kayıp düşülebilir, ayrıca buhar odasında baygınlık geçirenler arasında vücut sıvısının aşırı buharlaşması sonucu hayatını kaybedenler olmuştur).
  • Yemekten en az 2 saat sonra buhar odasına girilmelidir.
  • Buhar odasında baş dönmesi, göz kararması, bulantı, aşırı sıcaklıktan rahatsız olma veya nabzın aşırı hızlanması durumlarında derhal çıkılmalıdır.
  • Hamile olanların da buhar odasına girmeden önce doktora danışmaları gerekir.

HİJYEN VE SAĞLIĞINIZ AÇISINDAN YUKARIDA YAZILI MADDELERE UYULMASI ÖNEMLE RİCA OLUNUR.

AKSİ TAKDİRDE GÖREVLİNİN SİZİ BUHAR ODASINDAN ÇIKARMA YETKİSİ OLDUĞUNU UNUTMAYINIZ.

BUHAR ODASI KULLANIM KURALLARINA UYMAMA VE/VEYA HATALI, UYGUNSUZ DAVRANIŞLAR SONUCUNDA OLUŞABİLECEK FERDİ, MADDİ VEYA MANEVİ HASAR VE ZARARLARDAN TESİSİMİZ SORUMLU TUTULMAZ.

BUHAR ODASI KULLANIM KURALLARI

  1. 15 yaş altındaki kişilerin buhar odasını kullanması sağlık açısından tehlikelidir. Aksi durumda sorumluluk kurumumuza ait değildir.
  2. Buhar banyosunda tümüyle rahatlarsınız. Sıcaklık ve yüksek nem cildinize masaj yapar kan dolaşımınızı artırır ve gergin kaslarınızı gevşetir. Aynı zamanda buhar, gözeneklerden cildinize nüfus eder cildi arındırır onu yumuşak ve pürüzsüz hale getirir.
  3. Buhar odasına girmeden önce giysiler ve gözlük, kontaktlens, mücevherat, saat gibi eşyalar çıkartılmalıdır (Bunlar kişiyi yüksek ısıda rahatsız edeceği gibi, zarar da görebilirler).
  4. Buhar odasına girmeden önce daha iyi etki etmesi için duş alınmalıdır.
  5. Buhar banyosu bittikten sonra çıkılarak 20 dakika kadar istirahat edilir. Önce sıcak su , daha sonra da soğuk su ile (cilt gözenekleri kapatmak amacı ile) duş alınmalı ve vücut tamamen soğuduktan sonra giyinilmelidir.
  6. Nihayet vücudun tuz ve su kaybını gidermek için hafif fakat tuzlu bir şeyler atıştırılmalı ve ikram edilen su veya meyve suyları içilmelidir.
  7. Buhar odasını sizden önce ve sonra başkalarının kullandığını düşünerek mutlaka örtünüzün üzerine oturunuz.
  8. Buhar odasında, yüksek sesle konuşmayınız.
  9. Buhar odasında kese vb. kişisel bakım yapılmaz.
  10. Buhar odası 07:00 - 22:00 saatleri arasında kullanıma açıktır.
  11. Buhar odası her gün dezenfekte edilmektedir.