Mimar Sinan Hamamı - Çekmeköy

Mimar Sinan

Mimar Sinan Kimdir?

Mimar Sinan 29 Mayıs 1489 tarihinde Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. 22 yaşında orduya asker yetiştiren Acemi Oğlanlar Ocağı‘na alındı. Burada dülgerliği öğrenen Sinan, yapı işlerinde görev aldı. Ayrıca bu dönemde çağın önde gelen mimarlarının yanında çalışma fırsatını da elde etti. 7 Temmuz 1588 tarihinde İstanbul’da vefat ettiğinde ardında yüzlerce mimari eser bırakan Sinan’ın beyaz taşlı, sade bir yapı olan türbesi, Süleymaniye Külliyesi’ndeki, Haliç duvarının önündedir.

Eserleri

Mimar Sinan 81 camii, 51 mescit, 55 medrese, 26 darül-kurra, 17 türbe, 17 imarethane, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 hamam olmak üzere 375 eser inşa etmiştir. Edirne'de yaptığı Selimiye Camisi Dünya Kültür Mirası listesindedir.

Mimar Sinan Hamamımız;

İstanbul Çekmeköy ilçesinde bulunan merkez caddesine ismini veren Mimar Sinan Mahallesi, yapımında Mimar Sinan’ın bırakmış olduğu eserlerinin her birinden esinlenerek Mimar Sinan Hamamı olarak adını almıştır.

Türk kültüründe önemli bir yeri olan hamamların,dünyada da en çok bilinen kültürel miraslarımızın başında geliyor. Hamamlar, günlük yaşamın vazgeçilmezi ve bir sosyalleşme aracı olarak, Osmanlı döneminde adeta altın çağını yaşamışdır.

Günümüzde sayıları oldukça azalan hamamlar, yüzyıllar boyunca Osmanlı ve Türk kültürünün en renkli unsurlarındandır.. Osmanlı döneminde hamamlar, sadece temizlik amacıyla ziyaret edilen yerler değil, aynı zamanda sosyal hayatın da vazgeçilmezleriydi.

Ayrıca ‘gelin hamamı’, ‘damat hamamı’ ve ‘kırk hamamı’ geleneklerini de unutmamak lazım.